« September – wat is jouw uitdaging?»

Gepubliceerd op 01-09-2015

Het werk is weer begonnen. Wat is nieuw voor jou? Vandaag geef ik je een paar ondersteunende principes op weg naar je succes. En: zoek aub preventieve ondersteuning voordat de werkstress toeslaat.

1. de 20-80-regel, oftewel het Pareto-principe. De regel wordt verbreed toegepast, en je kunt er een beetje mee spelen. Hoe werkt de Pareto-regel voor jou in je nieuwe situatie? Stel je bent net begonnen in een nieuwe baan, en ALLES lijkt anders: werkgever, taken, werkplek, woonplaats, sociale omgeving, balans werk en vrije tijd… Dan nog: wat is er nu echt anders? JIJ bent DEZELFDE – je houdt nog steeds van dezelfde mensen en dingen, je kunt hetzelfde als drie maanden geleden, de meeste ervaring van je leven heb je op zak, je waarden en ontwikkeling hebben je hier gebracht. Eigenlijk verandert er dus maar een beetje. Nou, gaan dan maar.

2. Je bent nieuw, en een beetje onzeker. Je voelt de kriebel in je lijf, “Wat gaat er komen vandaag?”. Gefeliciteerd, je leeft. Je hebt gevoel, en je hoofd en je lichaam werken samen. Want je onbewuste systeem voelt nattigheid – het is best spannend, al dat nieuwe. En je hoofd kan makkelijk een paar dingen op een rijtje zetten: “Ik weet nog niet hoe het hier allemaal werkt, ik ken de mensen nog niet, geen idee hoe hier de gewoonten zijn.” Mooi, rustig starten dus en leuke momenten ontdekken. Het komt wel goed.

3. Je bent gestart met een doel. Jouw doel. En de omgeving waar je nu in komt, heeft er iets mee te maken. Je hebt deze stap niet zomaar gezet – je wil iets. Hoe overweldigend al het nieuwe ook kan zijn: je bent hier op je plek. Hier gebeurt datgene waar je naar op zoek was, voor nu. Geweldig toch dat je dan ook jouw bijdrage kan geven? Eerst een beetje, terwijl je nog aan het verkennen bent – later meer, passend binnen de cultuur van de club. Inhoud en mensen – die twee factoren zijn er altijd. De balans tussen die twee en je echte eigen rol vinden zal even tijd vragen.

4. Rust, tijd en eenvoud. Dit zijn steekwoorden die ik persoonlijk belangrijk vind in dit proces. Als je in al het nieuwe via wat hierboven staat en in rust, tijd en eenvoud jezelf kan blijven, dan sta je m.i. zoveel met de voeten op de grond dat je echt mee gaat lopen. Ik geloof niet zo in de power van de eerste indruk. Waar er inhoudelijk gewerkt wordt, krijg je de gelegenheid om eerst te verkennen en in een passend tempo vanuit inhoud mee te doen.

5. Emoties leren kennen als persoonlijk navigatie-systeem: als je dat leert of geleerd hebt, dan maak je de stappen die bij je passen. Ook in tijden van stress en prestatiedruk helpt het als je effectief met je emoties kunt omgaan. Oefening baart kunst.

Veel succes in jouw uitdaging! Je bent dit niet zomaar aangegaan, dit is jouw ding. Toch?

 

© Marjan vd Brink, Eindhoven – mjb @ kolibri-comm.nl – kolibricommunicatie.nl

15125990470499fb11f8c091aa423df33a0587c276.JPG